500 г телешко месо от плешката
500 г бял лук
500 г картофи
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка
3-4 скилидки чесън
1 люта чушка
600 мл телешки или зеленчуков бульон
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. кимион
100 мл бяло вино
Дафинов лист
2 стръка пресен лук
Парченце масло
Магданоз
Зехтин
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне
Загрейте 4-5 с.л. зехтин и малко парченце масло и запържете нарязания на едри полумесеци лук, докато стане прозрачен и започне да се карамелизира. Сложете нарязаното на кубчета месо и запържете, за да хване леко златиста коричка.
Налейте бульон, колкото да покрие продуктите и намалете котлона. Периодично разбърквайте и доливайте от бульона.
Варете около час и 15 минути и добавете лютия и сладкия пипер, нарязаната на дребно люта чушка, нарязания на филийки чесън, морковите - на колелца, и нарязаните на едри парчета картофи. Налейте останалия бульон и сложете дафиновия лист.
Захлупете и увеличете котлона. Варете около 30 минути, или докато картофите се сварят, подправете със сол и черен пипер, налейте виното и сложете малко ситно нарязани пера зелен лук и магданоз.
Оставете още 5 минути без капак, за да се изпари малко от виното. Поднесете с 1-2 с.л. готварска сметана и ситно нарязан магданоз и пресен лук.
http://www.webcafe.bg/id_1892005770