Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2016 16:03 - Какви грешки допускат българските работници отивайки в Германия?
Автор: 1agroes2bg Категория: Бизнес   
Прочетен: 1500 Коментари: 1 Гласове:
1



 Галя Стоянова е част от екип, работещ по проект, който осигурява защита на работниците-емигранти в Германия. Проектът се казва „Faire mobilitaet" е и на Федерацията на синдикатите в Германия, в който членуват 8-те най-големи синдикални организации в страната. Общата им членска маса наброява около 6 200 000 работници.

Най-голямата грешка на някой, който отива да работи в Германия е да подпише договор, в който не знае за какво става дума - какви пари ще получава, при какви условия ще работи, къде ще живее, кой ще заплаща за това.... „Продаването на надежда" е все още добър бизнес дори и в Германия, където има доста строги закони. За съжаление все още има работници, които попадат в ситуации, в които ги експлоатират. Това е и една от целите на проекта - да не се стига до такъв момент. Това са проблеми, които водят след себе си още проблеми - започва се така и накрая се оказваш на улицата, без да имаш нищо - нито в Германия, нито в България.

Основната цел на нашия проект е за една и съща работа, да се получава една и съща заплата, без значение от къде идва работника. Ние не само им помагаме, когато вече са ги измамили, което между другото често се случва, но и помагаме преди това. Помагаме им да разберат какво точно трябва да направят, какви документи им трябват за Германия, къде трябва да се регистрират, помагаме им да учат немски. Защото в Германия има работа, но само за хора, които знаят езика. А това е важно, за да не попаднеш в условия, в които те експлоатират.

В България един от честите проблеми е неизплащането на заплати на работниците. Това случва ли се в Германия?

За съжаление, да. Това е основната част от моята работа.  Аз се занимава с работници, които идват в Германия със сезонни договори или са командировани, или са дошли и са сключили директно договор с работодател. Повече от 70 % от моята работа е да получа парите или поне част от парите за които са работили хората. И успявам.

Кога е най-добре хората да ви потърсят - когато им предстои да подпишат договор или когато вече са пристигнали в Германия?

Превенцията е най-добрата защита, това означава, че е най-добре да ни потърсят преди каквото и да са подписвали, защото тогава усилията, които ще вложим, за да получат оптимални условия за работа, ще са минимални. След като вече са ги експлоатирали дълго време - неща се усложняват. Обикновено се процедира така - дават им се някакви минимални пари и хората до последно се надяват, че накрая ще си получат всичките. Дават им се по 50 евро на седмица например, всички живеят в общи стаи по 4-6 човека, плащат на легло по 240 евро на месец. Тези условия не са идеални в никакъв случай, така че препоръчвам да ни потърсят веднага или още преди да пристигнат.

Имаме опит с посредници от България, които не са коректни. Точно в момента работя по един случай с 350 измамени български работници в сферата на строителството и за съжаление трябва да кажа, че човекът който ги е експлоатирал също е българин. В България той се ползва с името на голям бизнесмен. За съжаление нямам право да казвам имена.

Много от големите фирми в Германия сключват договор с подизпълнители, а те най-често сключват договори с работници от държавата, от която самите те идват и така се отрязва достъпа на тези хора до каквато и да е информация. Често се работи на тарифи, които са по-малки от ставките за съответния бранш, но хората това не го знаят.

Какво се случва в райна сметка, ако човек установи, че е сключил договор за сума по-малка от тази, която е определена за дадения сектор, получава ли си разликата?

Да. Защото когато има браншов договор,  който е валиден за територията на цялата страна, той важи като закон за минималната работна заплата.

Единственото нещо, за което трябва да внимават е как сключват договорите - ако е с фирма като самонаето лице, тоест - едноличен търговец по българското законодателство, това означава, че ти все едно си отваряш фирма и сключваш договор като подизпълнител с друга фирма. При това положение уловията са различни. Но ако ти си сключил договор като наето лице, тогава имаш право да се позоваваш от условията по  браншовия договор.

До кога продължава проекта, по който работите и какво евентуално ще се случи след това с услугата, която предоставяте?

Проектът е със срок юли 2014 година. Всички предполагаме че след това ще се удължи, защото наблюдаваме какво се случва. Миналия месец работих по случай с 60 работници от Унгария, наети от големи имена, известни фирми и въпреки това бяха измамени. След като отпаднат ограниченията за българи и румънци за достъп до немския пазар, проблемите далеч няма да свършат. Така, че предполагаме, че може да има продължение, но е въпрос на преговори.

Вие сте в Германия може би вече 14 години, променили се отношението на германците към българите след като влязохме в ЕС?

Мога да отговоря само субективно. В Мюнхен, където съм има много емигранти и толерантността към тях е много голяма. Което не означава, че ни приемат с отворени обятия. Всички нас, които сме учили в Германия и работим в нормални фирми ни приемат по абсолютно същия начин ,по който биха приели и вас. Но в последните две години, специално в Мюнхен,има страшно много емигранти от малцинствени групи. Пример е почти целият град Омуртаг, който  се изнесе в Мюнхен, всяка седмица идва автобус от Омуртаг. Махалата от Пазарджик също. И отношението към българските емигранти започва леко да се променя.

В негативен план?

Не е задължително в негативен. Много от тези хора имат желание за работа и по-добър живот.  И го показват. Много от тях са мои клиенти и аз с удоволствие работя с тях, защото виждам хъса, с който искат - идват и казват „аз искам по-добър живот, научи ме как." Не казват „как мога да получа пари без да правя нищо", а точно обратното. Но за съжаление „черните овце са във всяко стадо", а те смятат, че ще имат по-добър живот без да правят нищо. Тях за съжаление трябва да разочароваме.

Къде могат да ви намерят хората, които решат, че имат нужда от вашата помощ?

Проектът, по който работя не е локален. В момента такива бюра има в пет от най-големите градове в Германия, в които са съсредоточени повече емигранти. В момента работят бюрата в Берлин, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен, от 1 януари започна да работи бюрото в Щутгарт, а от първи март би трябвало да отвори и бюрото в Дортмунд.  

Важно е да се знае, че ние сме част от структурата на Синдикатите в Германия, но за разлика от тях ние не консултираме хора, които не са членове на синдикатите. При нас помощ може да получи помощ всеки и то безплатно. Проектът е направен така, че работим и със социални организации, които ни оказват помощ.

В Мюнхен консултираме хора на български, румънски и турски език. С колегите работим по абсолютно всички проблеми  буквално от А до Я, с които може да се сблъскат чуждестранните работници - къде и как да намерят курс за език, как този курс да бъде по-евтин, как да получат помощ, за да си търсят работа, без това да са социални помощи и ред други неща.

В Германия Федерацията на синдикатите си има административни сгради, където се намират управите на всеки един от осемте синдиката и кооперационните им партньори,  и ние сме винаги там - в „къщата на синдикатите" както се превежда на български.

Кодът на Мюнхен е ( +49) 089/ 513 999 28, има телефонен секретар, ако в момента има консултации и немога да отговоря,  може да се остави съобщение на български, аз ще се обяд с абсолютна сигурност до 24 часа.

Страницата ни в интернет за повече информация www.faire-mobilitaet.de




Гласувай:
1



1. apostapostoloff - Най- добре е да не се започва работа
07.03.2016 14:06
в Германия. След всички удръжки (само данъкът общ доход възлиза на 48,8%), след заплащането на безумно високия наем (500 евро за стая), човек остава с не повече от 500 евро, които имат ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА на 500 лева, защото ВСИЧКИ цени в Германия са два пъти по- високи от нашите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1agroes2bg
Категория: Бизнес
Прочетен: 136724
Постинги: 157
Коментари: 12
Гласове: 23
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930